19 października 2019 r., sobota godz. 12.00 - 14.00 MOK Grunwaldzka 7 Galeria Duża
Czy wiesz, czym jest Agenda 2030 i jakie znaczenie mają cele zrównoważonego rozwoju? A może chciałbyś dowiedzieć się czegoś o kuchni roślinnej i poznać sposoby, jak nie marnować jedzenia? Zapraszamy na warsztaty organizowane w Mysłowickim Ośrodku Kultury przez Stowarzyszenie Wolnej Herbaty. Projekt jest częścią programu "Zrównoważona Europa dla Wszystkich".
Według raportu Banków Żywności, co roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton jedzenia! W przeliczeniu na każdego Polaka, daje to 235 kg żywności, która trafia na wysypisko śmieci rocznie. Jedzenie, które ląduje na śmietniku, to również problem zmarnowanych zasobów oraz przyspieszenia efektu cieplarnianego. Jedno zmarnowane jabłko to strata nawet 70 litrów wody, a z powodu wyrzucania żywności, na świecie do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych! Jest to niemal równoznaczne z roczną emisją produkowaną przez cały przemysł Unii Europejskiej.
- Chcąc przeciwdziałać marnowaniu żywności i zapoznać Was z potrawami niezawierającymi produktów odzwierzęcych, zapraszamy na warsztaty z roślinnej, bezodpadowej kuchni, w ramach których pokażemy, jak możemy wykorzystać różne produkty, które najczęściej pozostają w naszych lodówkach. - mówią przedstawiciele Stowarzyszenia Wolna Herbata. - Poznacie proste przepisy na pyszne potrawy, które sami przygotujecie. Dowiecie się również, dlaczego produkty pochodzenia roślinnego mogą być bardziej przyjazne dla środowiska. W ramach spotkania pokażemy wam również, jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze, by jak najdłużej zachowały świeżość i wysoką jakość oraz opowiemy o tym, jak kupować produkty zgodnie z ideą Zero Waste czy czym jest freeganizm.
Na warsztatach wspólnie przygotujemy: - mus czekoladowy z banana, - sałatkę ziemniaczaną, - pastę z fasoli.Wszystkie produkty wykorzystywane na warsztatach są pochodzenia roślinnego.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Obowiązują zapisy pod adresem mailowym ewa@wolnaherbata.pl. Zgłoszenia przyjmujemy do 15 października.
- Działamy w zgodzie z ideą Zero Waste, gdzie nic się nie marnuje i wykorzystujemy rzeczy, które już mamy. Przy zapisach koniecznie dajcie nam znać, czy przyniesiecie własne pojemniki, czy też przygotować dla Was opakowania na wynos. Będziecie potrzebowali: pojemnika średniej wielkości (na sałatkę) oraz dwóch słoików - na mus czekoladowy i pastę z fasoli. Zachęcamy również do zabrania własnego talerza, jeśli chcecie zjeść przygotowane przez Was produkty od razu. - dodają organizatorzy.
Partnerem warsztatów Roślinna Kuchnia Zero Waste - Mysłowice jest Mysłowicki Ośrodek Kultury (ul. Grunwaldzka 7, Mysłowice). Jest to jedno z czterech niezależnych spotkań, które odbędą się w różnych lokalizacjach Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Informacje o spotkaniach w innych miastach wraz z dokładnymi datami pojawią się już wkrótce.
Projekt "Roślinna Kuchnia Zero Waste" jest częścią programu "Zrównoważona Europa dla Wszystkich" ("Make Europe Sustainable for All") związanego z realizacją działań przybliżających mieszkańcom Polski Cele Zrównoważonego Rozwoju 2030 (Agenda 2030). Program jest współfinansowany przez Komisję Europejską.